Sivut

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Jalkapallo


Kun Juholta kysyy, mitä se haluaisi synttäri/joululahjaksi, vastaus on vuosi toisensa perään "jotain pyöreää ja nahkaista" (=jalkapallo). En ole kuitenkaan kertaakaan sille sellaista hankkinut - ostaisin kuitenkin vääränlaisen (väärä koko, vääränlaisista paloista koottu, liian kevyt, liian painava, väärä materiaali, mitä lie vielä...). Jostain sisustuslehdestä/ohjelmasta sain kuitenkin loistoajatuksen: jalkapallon näköinen säkkituoli! Ajattelin, että meidän olohuone on kuitenkin aika täynnä jo nyt, joten en tee kovin isoa, vaan "rahin".Aluksi tarkoitus oli koota tämä kierrätysmateriaaleista: kirppikseltä valkoista ja mustaa nahkaa, jostain vanhasta säkkituolista täyte. Mä olen kuitenkin vähän kärsimätön kirppistenkävijä, eikä puhdasta kirkkaanvalkoista nahkaa löydy kovin helpolla. Mustaa kyllä olis löytynyt vaikka millä mitalla: tosi hyväkuntoisia mustia nahkatakkeja 10-20 eurolla oli tarjolla useampikin. Myöskään vanhaa säkkituolia ei sattunut silmään, joten luovutin.

Suuntasin kangaskauppaan, josta löytyi jotain sellaista kangasta, jonka pinta oli jotain keinonahkaa. Toinen vaihtoehto oli canvas, jonka kuitenkin hylkäsin, kun ajattelin sen likaantuvan niin helposti. Kolmas vaihtoehto oli ulkoilukangas, johon lopulta päädyin, koska tykkäsin sen kiiltävästä pinnasta, ja ajattelin sen olevan keinonahkakangasta helppohoitoisempaa (ja halvempaa). Säkkituolia säilytetään kuitenkin jatkuvasti lattialla, ja se on melko altis likaantumaan.Hetki piti miettiä ja katsella jalkapallon kuvia, ennen kuin ymmärsin kuinka se pitää koota. 12 mustaa viisikulmiota ja 20 valkeaa kuusikulmiota, joiden sivut ovat yhtä pitkät. Tein aluksi pikkupallon, jotta mittasuhteet vähän selviäisivät ja jotta ymmärtäisin kuinka pallo kannattaa rakentaa. Ompelukone oli siskolla, joten ompelin pikkupallon käsin. Hermohan siinä meni, joten osa saumoista on niitillä kiinni :)


Pallon pohja mietitytti pitkään: joku aukko pitäisi olla, josta täytteet saa työnnettyä sisään, koska halusin ulkokuoresta pestävän. Sisälle siis tuli pussi, jossa täytepallerot ovat. Päätin ommella vetoketjun pallon alle, mutta murehtivani sitä vasta sitten, kun muu osa pallosta on koossa. Pikkupalloon piirsin pohjaan suuren 5-kulmion, jonka ajattelin tehdä kokonaan mustasta ja sen keskelle laittaa vetoketjun. Suunnitelma meni kuitenkin pieleen, palasta oli vaikea saada oikean kokoista, ja vetoketjun tuoma aukko tuntui liian pieneltä täytepussille. Lopulta päätin tehdä ison 5-kulmion yhdestä kankaanpalasta, ja laittaa sen neppareilla kiinni. Ei ehkä maailman siistein ratkaisu, mutta kukapa sitä tuolta pallon alta kurkkii. Nyt täytepussikin on helpompi laittaa, kun aukko on suuri.


Täytepussi on mun suosikkipussilakanasta, joka alkaa olla niin reikäinen, että se ansaitsi uuden elämän. Tykkään kankaan väreistä ja kuvioista tosi paljon, ja se on myös tosi pehmeää (ehkä sen takia, että se on niin kulunutta). Saumoista huomasi, kuinka värit ovat haalistuneet.


Etolasta saa styroxpalleroita 52 litran pusseissa hintaan 13,50 e/pussi. Ostin aluksi yhden pussillisen, ja ajattelin katsoa pärjääkö sillä. Se oli periaatteessa riittävästi, mutta enemmänkin olis voinut olla. Mietin vaan, että jos siihen menee vielä 5 litraa lisää, niin mitä ihmettä mä teen 47 litralla palleroita. Päätin, että kyllä ne johonkin saa menemään, ja hain lisää. Teen vaikka tyynyn :) Sotkulta en täyttövaiheessa välttynyt. Typerät stryroxpallot kun sähköisinä tarttuivat joka paikkaan, ja karkasivat kun niitä yritti ottaa kiinni...

Jälkeenpäin ajateltuna ois voinut tehdä korkeammankin. Netistä kattelin pikaisesti vastaavien hintoja, halvimmillaan vajaat 50 e, joten pääsin kyllä ihan samoihin hintoihin: kankaat n. 20 e, nepparit 10 e, täyte 23 e. Nettikaupoissa myynnissä olevat oli kuitenkin kuvien perusteella vähän omituisen värisiä eikä useimpia niistä pystynyt pesemään. Taisin löytää vain yhden oikeasti puhtaanvalkoisen. Tätä oli myös tosi kiva tehdä, joten ei olisi ollut järkeä ostaa valmiina! Aloittaessani yritin etsiä vinkkejä netistä, mutta aika vähän löytyi. Jollain foorumilla oli kirjoituksia säkkituolin tekemisestä, mutta ajattelin lopulta dokumentoida tekovaiheet hyvin, jotta voisin itse kirjoittaa ohjeen. Se odottaa vielä inspiraatiota... mutta ilmestynee joskus.

Alla vielä päivänsankari uuden lelunsa kanssa. Käyttötarkoitus oli aluksi vähän hukassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti